Bőrgyógyászati vizsgálatok

Az általános bőrgyógyászati vizsgálat része a kórelőzmény felvétele és a bőrelváltozások megtekintése, melynek alapján a kórisme nagyrészt felállítható. Az így kimondott diagnózis megerősítésére vagy pontosítására, illetve más betegségek kizárására időnként egyéb vizsgáló módszereket is alkalmazunk.

bőrmikroszkópos vizsgálat

Az anyajegyek és más bőrdaganatok vizsgálatára szolgál, az utóbbi években nagy fejlődésen ment át ez a technika. Használatával sokkal biztosabban el lehet különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat. Lehetőség van a bőrmikroszkópos kép számítógépes rögzítésére és elemzésére (videodermatoszkóp, digitális dermatoszkóp).

anyajegy / melanoma / bőrrák szűrővizsgálat

A bőrfelület megtekintéséből és bőrmikroszkópos vizsgálatából áll. Az időben felfedezett bőrrákok gyakorlatilag száz százalékban gyógyíthatók.

mintavétel

Leggyakrabban a bőrről-körömről veszünk mintát (kaparékot) a gombás fertőzés igazolására. Valamivel ritkábban a nyálkahártyákról nyerünk váladékot annak érdekében, hogy a kórokozót pontosan azonosítsuk.

rátevéses allergia-teszt (“epicutan bőrpróba”)

Ezt a vizsgálatot úgy végezzük, hogy kb. 20-féle anyagot kis kamrákban a páciens hátára ragasztunk. Az eredményt 24, 48, 72 óra múlva olvassuk le (időnként egy hét elteltével is leolvassuk az eredményeket). Hogy milyen allergia-vizsgálatra van szükség, azt csak az általános bőrgyógyászati vizsgálat alapján lehet eldönteni.

laboratóriumi vizsgálatok

Vérvételből számtalan különböző paramétert nyerhetünk. Az eredmények egyrészt utalhatnak a bőrbetegségek belső szervi hátterére, másrészt szükségesek egyes gyógyszerek szedése esetén a mellékhatások kizárására.

 
govdave | IT Project Management Software